dijous, 11 de febrer del 2016

VARICEL·LA












La varicel·la és una malaltia eruptiva i contagiosa provocada per el virus varicel·la-zoster. Aquesta malaltia viral, que només es pot tenir una vegada a la vida, es presenta normalment amb lesions cutànies i, en certes ocasions, també a la cavitat bucal.
Les lesions per aquest virus a la pell són màcula-papuloses i evolucionen ràpidament cap a vesícules i pústules que es trenquen amb facilitat.
A la cavitat oral es presenta en forma de ferides vesiculars que es trenquen fàcilment deixant lesions ulcerades d’un diàmetre igual o menor a dos mil·límetres. L’aspecte és de petites aftes.
Afecta sobretot els infants entre els 2 i els 10 anys, als quals confereix immunitat per a tota la vida. Els adults que no la van patir durant la infància poden contagiar-se i desenvolupar la malaltia, normalment d’una forma més greu.
Acostuma a aparèixer en brots epidèmics normalment a l’hivern o a la primavera.

VIA DE TRANSMISSIÓ
Aquest virus es transmet per via respiratòria per la inhalació de petites gotetes de saliva d’un portador fins a la conjuntiva o al tracte respiratori superior del receptor. El contacte directe amb les vesícules cutànies també és molt contaminant perquè estan plenes de partícules víriques.
El període més contagiós és un dia o dos abans de que aparegui l’erupció i fins a cinc dies després de l’aparició de les vesícules.

DESENVOLUPAMENT DE LA MALALTIA
El període d’incubació sol ser d’un o dos dies abans de que apareguin les lesions cutànies. Els primers símptomes solen ser la febre, mal de cap, cansament i malestar general. De seguida apareixen petites taques vermelles a la pell que en 24 hores passen a ser més nombroses i es van recobrint d’una vesícula plena d’un líquid clar. L’erupció cutània comença a provocar prurit. Abans de desaparèixer les vesícules disminueixen de tamany, es sequen i formen crostes.
Aquesta simptomatologia es comença a manifestar entre dues i tres setmanes després de l’exposició al virus.

Les manifestacions cutànies es localitzen sobretot en cuir cabellut, cara i tòrax i en menor grau a les extremitats. Les vesícules de la pell segueixen el seu curs durant dues o tres setmanes, unes es curen i n’apareixen altres de noves. És típic de la varicel·la aquesta imatge de la pell amb lesions d’aspecte i estat divers.
El cansament físic sol durar un mes i pot anar acompanyat de tos seca i febre. La majoria dels casos tenen una evolució favorable en poques setmanes.

Després de la infecció el virus de la varicel·la queda emmagatzemat en certes parts del sistema nerviós i, en determinades circumstàncies, es pot reactivar i donar lloc a l’aparició d’un herpes zoster.
Des de fa uns anys existeix una vacuna contra la varicel·la.

RECOMANACIONS SI ES TÉ LA VARICEL·LA
-Cal intentar no gratar-se per no deixar cicatrius a la pell o complicar l’evolució de les vesícules.
-El pediatre o metge de referència pot recomanar algun producte tòpic per evitar la picor.
-Mantenir l’ambient una mica fresc. La calor i la humitat empitjora la simptomatologia.
-Dutxar-se i assecar-se sense fregar les ferides de la pell. Procurar tenir les ungles curtes.

-Millor no prendre el sol mentre dura la malaltia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada